Wednesday 20 January 2016

Michal Sopoćko: Jeho milosrdenstvo trvá naveky

Kniha Jeho milosrdenstvo trvá naveky obsahuje 31 úvah (v rozsahu 2-4 strán), ktorých autorom je Michal Sopoćko, spovedník sestry Faustíny. Ich témami je povinnosť milosrdenstva, úžitok z neho, vďačnosť za Božie milosrdenstvo, modlitba, Eucharistia, spoveď, …

Ako ukážku ponúkam hlavné časti z mojich poznámok, ktoré som si pri čítaní vypísala:

Úmysel. Je to úmysel našich skutkov, ktorý im dáva hodnotu v Božích očiach. Blahoslavený Michal Sopoćko tu pripomína Ježišove slová: Keď teda dávaš almužnu, nevytrubuj pred sebou, ako to robia pokrytci v synagógach a po uliciach, aby ich ľudia chválili. Veru, hovorím vám: Už dostali svoju odmenu. Ale keď ty dávaš lmužnu, nech nevie tvoja ľavá ruka, čo robí pravá, aby tvoja almužna zostala skrytá. A tvoj Otec ťa odmení, lebo on vidí aj v skrytosti. (Mt 6, 2-4). Taktiež sv. Pavla: A keby som rozdal celý svoj majetok ako almužnu a keby som obetoval svoje telo, aby som bol slávny, a lásky by som nemal, nič by mi to neosožilo (1 Kor 13, 3). Potom zdôrazňuje: Pri konaní skutkov milosrdenstva sa musíme usilovať o to, aby sme ich konali z pohnútok lásky k Bohu i blížnemu, a predovšetkým z pohnútky nasledovať Božie milosrdenstvo, ako povedal Spasiteľ: Buďte milosrdní, ako je milosrdný váš Otec (Lk 6, 36).

Milovať Boha, Božia vôľa, naše povinnosti. Predovšetkým si treba zapamätať, že láska k Bohu sídli nie v srdci, ale vo vôli a prejavuje sa v trvalom rozhodnutí vždy a verne plniť Božiu vôľu. (…) Sú osoby, ktoré sa rozplačú pri čítaní životopisov svätých alebo počúvaní kázní, ale Božiu lásku nemajú, lebo neplnia Božiu vôľu. Iní zase môžu mať vysoký stupeň lásky, hoci sa im zdá, že alebo nemilujú Boha, alebo ho milujú málo, ale toto spojenie je pred nimi ukryté. Tak to býva v dušiach, ktoré sú zasiahnuté suchotou, alebo v tých, ktoré v podstate nie sú schopné hlbších citov. Čo musíme robiť: spolupracovať s milosťou, rozvíjať Božiu lásku a čoraz viac ju rozširovať verným plnením svojich povinností, ktoré nám boli uložené z Božej vôle.

Vlažnosť. Sluha z evanjelia neporušil zákon spravodlivosti, zdržanlivosti ani čistoty, prinajmenšom o tom nevieme, iba bol lenivý – vlažný a za to počul rozsudok: A neužitočného sluhu vyhoďte von – do tmy, tam bude plač a škrípanie zubami (Mt 25, 30). Hlúpe panny si tiež zachovali poklad panenstva a boli pozbavené hostiny nie za nejaké zločiny, ale pre nedostatok rozvážnosti a bdelosti (porov. Mt 20,12). (…) Zlorečený, kto koná Pánovo dielo nedbalo! (Jer 48,10), a Pánove veci, to sú modlitby, povinnosti atď.


The book His mercy endures for ever contains 31 reflections (2-4 pages each), the author of which is Michal Sopoćko, confessor of sister Faustina. Their topics are obligation of mercy, its usefulness, gratitute for God's mercy, prayer, Eucharist, confession, …

As a sample I offer main parts from my notes, which I wrote down when reading:

Intention. It is intention of our deeds which gives them value in God's eyes. Blessed Michal Sopoćko here recalls Jesus' words: When you give alms, do not blow a trumpet before you, as the hypocrites do in the synagogues and in the streets to win the praise of others. Amen, I say to you, they have received their reward. But when you give alms, do not let your left hand know what your right is doing, so that your almsgiving may be secret. And your Father who sees in secret will repay you. (Mt 6: 2-4). Also St. Paul: If I give away everything I own, and if I hand my body over so that I may boast but do not have love, I gain nothing. (1 Cor 13: 3). Then he stresses: When performing works of mercy, we have to strive for performing them from an incentive of loving God and neighbour, and especially from an incentive of following God's mercy, as the Saviour said: Be merciful, just as [also] your Father is merciful. (Lk 6: 36).

Love God, God's will, our obligations. Firstly, we need to remember that loving God does not lie in the heart, but in the will and it expresses itself in a permanent resolve to always and faithfully fulfill God's will. (…) There are people who are moved to tears when reading biographies of saints or listening sermons, but they don't have God's love because they don't fulfill God's will. Others may have a high degree of love, although it seems to them that they don't love God or that they love him little, but this connection is hidden to them. It is so in souls that are afflicted with dryness or those that are not capable of deeper feelings. What we need to do: cooperate with the mercy, expand God's love and extend it increasingly by faithfully carrying out our obligations which were given to us by God's will.

Lukewarmness. The servant from the Gospel didn't break the law of justice, modesty or chastity, at least we don't know about it, he was only lazy – lukewarm – and for this he heard the verdict: And throw this useless servant into the darkness outside, where there will be wailing and grinding of teeth (Mt 25: 30). The unwise virgins also sustained the treasure of virginity and they were devoid of the feast not because of some crimes, but for the lack of responsibility and vigilance. (compare Mt 20: 12). (…) Cursed are they who do the Lord's work carelessly (Jer 48: 10), and Lord's work, that is prayers, obligations, etc.

No comments:

Post a Comment